måndag 16 januari 2012

Var det verkligen "bättre förr" ...?

Fler och fler mänskliga relationer förmedlas numera via datorer. Frågan är om vi förstår konsekvensen av vad datorerna gör inom de sociala nätverken? Vad händer med oss när vi ”umgås” och ”träffas” via datorer och mobiler? Vem är din vän på nätet? Och hur vet vi att det verkligen är en ”vän”? Förändras vår identitet när vi behöver ”pyssla” med om den på Internet? Detta är något jag brukar fundera över ibland när jag runt omkring mig iakttar allt Twittrande, Facebookande och så vidare … Enligt Winter och Johansson i sin bok Digitalis filosofi, människor, modeller och maskiner (2009), har vi inte någon medveten uppfattning om hur vi skapar och upprätthåller relationer utan datorer. De menar att relationer är något som växer fram i sociala sammanhang under vår uppväxt. Därför är det också svårt att sätta fingret på vad som är den stora skill¬naden mellan kommunikation och relationer som vi är vana vid från den ”verkliga världen”, och de relationer som mer och mer skapas och upprätthålls genom elektronisk post, sms och övriga nätgemenskaper. Vi är ju vana vid att vänskap kommer till som en pro¬dukt av det vi gör med varandra genom lek, samarbete och/eller släktrelationer. Men var det egentligen de ofysiska relationerna vi människor var ute efter då alla nätverkssytem skapades? Vad tror ni? Hur låter era tankegångar kring allt detta? Var det ”bättre förr”? Referens: Winter,S., & Johansson, P. (2009). Digitalis filosofi: människor, modeller och maskiner. Hämtad den 16 januari 2012 från: http://www.iis.se/docs/digitalis_filosofi_web.pdf.

2 kommentarer:

  1. Det var fram för allt annorlunda förr. Det är såklart svårt att se hur detta påverkar oss. En skillnad är att vi kan hitta människor som har samma världsbild/moral/intressen som oss själva vilket förmodligen minskar känslan av att vara ensam. En EMO tjej i en liten stad kan ha kontakt med människor som liknar henne i hela världen vilket är positivt, Samtidigt kan människor som Anders Breivik få sin förvrängda världsbild bekräftad av de få likasinnade runt i Europa och på så sätt tro att han har rätt.

    SvaraRadera
  2. Hej Pär och tack för ditt intressanta inlägg.
    Jag håller med Dig om att det finns både för- och nackdelar med vår digitala utveckling. Fördelar med att hitta likasinnade globalt och nackdelar då någon vill uttnyttja det globala nätet för att skada andra - vilket var de utmärkta exempel som du tog upp i ditt inlägg. Just därför är det ännu viktigare att vara kritisk till allt det skrivna i vår digitala värld och klokt sålla bland det som man finner av intresse och tror på.
    Vänligen
    Margareta

    SvaraRadera