torsdag 9 februari 2012

Den kreativa människan enligt Riceur

Det är nödvändigt att kunna tala och lyssna i det dagliga livet. Vi kommunicerar med varandra och meddelar oss på olika sätt, fysiska möten eller genom olika digitala verktyg. Genom dessa verktyg kan vi överbrygga enorma avstånd mellan oss. Men förstår vi alltid varandra? Inte nödvändigtvis, till exempel så är den mänskliga historien kantad av olika missförstånd och oförmåga till att förstå varandra. Människor som önskar förmedla sina idéer och tankar lyckas inte alltid med det.


Varför inte?


Vanligtvis är vi inte medvetna om det men i det dagliga livet är vi ständigt i färd med att tolka och nio gånger av tio förstår vi varandra med detsamma. När vi exempelvis talar om sådant som alla kan se begränsas antalet möjliga tolkningar.


Enligt Riceur är människan kreativ. Till exempel så kan en låda vara en låda rätt och slätt. Men i ett annat sammanhang kan lådan vara ett bord, ett fartyg eller en leksak av något slag. Språket fungerar ungefär som den här lådan, ordens betydelse beror på sammanhanget och i synnerhet på vem som använder dem.


Denna tanke är viktig att ha med sig då man som lärare möter studenter via olika digitala lärplattformar.


Hur ser ni på detta?
Vad anser ni är viktigt i mötet mellan lärare och studenter via en lärplattform.
J

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar